SYSILOUHI.COM

Ilkka Auer 2012

Start Kirjailija Uutiset KIRJAT Wyrmia Noridium Galleria
Lumen ja jään maa

Lumen ja jään maa sai alkunsa lyhyestä, 20 sivuisesta lahjanovellista, johon sen vastaanottaja halusi lisää. Novellista tuli romaani, romaanista neliosainen sarja. Alunperin oli tarkoituskin jättää Lumen ja jään maan sarja neljään osaan, mutta sen jälkeen on tulossa vielä yksittäisiä romaaneita, joiden taustat ovat valmistuneet jo kauan sitten. Sarjaan tulevat kirjat ovat työnimiltään: Skafloc, Rautaprofeetta ja Kuolleitten kuningas. Katsotaan sitten myöhemmin jos tulisi vielä lisää - eihän näidenkään kirjoittamiseen aikaa ole.

Sarja sijoittuu Noridiumiin, Wyrmian pohjoisimpaan, asuttuun valtakuntaan, joka oli kauan sitten sysilouhien hallussa. Wyrmiasta voi lukea enemmän toisilla sivuilla, mutta lyhyesti sanottuna se on maailma, jonka loin roolipelaamista varten pääosin vuosien 1983-1997 välisenä aikana.

Kirjasarjan tausta
Kirjasarja

Otava 2004. 431 sivua. Kovakantisen kansikuva ja kartta: Riikka Jäntti, pokkarin kansikuva: Ilkka Auer

Kuvastaja -palkinto vuoden 2004 parhaasta suomalaisesta fantasiakirjasta.

”Caldiassa, kylmässä valtakunnassa, on jo vuosisatoja kerrottu tarinaa Jäänoidasta, muinaisten louhien julmasta ja kuolemattomasta jälkeläisestä. Yksitoistavuotiaalle Nonnalle ja hänen lemmikkijääkarhulleen tarina muuttuu todeksi.”

Lumen ja jään maan sarjan aloittava romaani, esikoisromaanini, jonka kirjoittaminen vei kaiken kaikkiaan runsaat kolme vuotta.

Sysilouhien sukua kertoo Nonnan ja Fenriksen tarinan Mustakaltion kylästä Hiidenkynnen linnoitukseen. Nonna, jonka sukujuuret hänen tietämättään ulottuvat kauas sysilouhien kansan historiaan, joutuu jättämään kotinsa ja kaiken taakseen. Muinaisten jumalten huhutaan palanneen maan pinnalle ja maailma alkaa muuttua. Monet pelkäävät louhien vallan palaamista ja Nonna joutuu keskelle alkavaa valtakamppailua. Hän saa kuulla suvustaan ja sen menneisyydestä ja huomaa liittyvänsä sysilouhien vallan palautumiseen lähemmin kuin olisi osannut arvatakaan.

"Auerin vahvuus on erinomaisen hyvin rakennettu fantasiamaailma" - Helsingin Sanomat

"Esikoisteokseksi harvinaisen lupaava" - Portti 3/2004

"Auerin romaanin maailma on arktisuudessaan vaikuttava. Sysilouhien sukua on kunnioitettava saavutus ja mainio lukukokemus" - Kaleva

"Antaa lupauksen siitä, että suomalainen lasten ja nuorten fantasia on jo varsin kilpailukykyistä käännöstarjonnan rinnalla." - Aamulehti.

"Ehdottoman lupaava ja odotuksia herättävä" - Virikkeitä 4/2004"Todella antoisa lukukokemus" - Itä-Savo

Otava 2006. 457 sivua. Kovakantisen kansikuva ja kartta: Riikka Jäntti, pokkarin kansikuva: Ilkka Auer

”Noridiumissa ja muissa pohjoisissa valtakunnissa liikkuu huhuja noitalapsesta, huimia noitavoimia keräävästä tytöstä, jonka Hiidenkynnen Jäänoita Astrid on ottanut suojatikseen. Tyttö kulkee jääkarhunsa kanssa varjojen, kuolleiden mailla, purkaa ikivanhoja lumouksia ja kirouksia ja on sukua sysilouhille, kauan sitten valtaa käsissään pitäneelle lohikäärmekansalle.”

Nonna joutuu yllättäen keskelle Noridiumin valtakamppailuita ja syvemmälle kuin aluksi luulikaan. Hän saa uusia ystäviä, mutta samalla myös uusia vihollisia ja hänen maineensa kiirii Noridiumin ikiaikaisten vihollisten korviin.Nawyr on Noridiumin ikivanha vihollinen ja aina Jumalten sodasta lähtien Nawyrissa on pelätty ennustuksia ja huhuja, joiden mukaan Jäänoita tulisi jonain päivänä tuhoamaan valtakunnan ja peittämään sen ikuisella jäällä ja lumella.

Ensimmäiset huhut Nonnasta ovat kaikuneet Nawyrin ylikuninkaan korviin. Hän alkaa pelätä valtakuntansa puolesta eikä voi olla toimimatta. Nonnasta kuulevat muutkin ja hänen olemassaolonsa osoittautuu hankalaksi myös Synkhallin herran, Hornaa aina palvoneen valtiaan suunnitelmien suhteen.

Samalla kun Nonna opettelee tuntemaan ja käyttämään noitavoimiaan hän joutuu keskelle valtakamppailua, joka on kuitenkin vasta alkua.

"Ensimmäistä jäntevämpi ja jännittävämpi... Tuskin yhdessäkään englanninkielisessä fantasiaromaanissa voitaisiin kuvata talvea niin rakastavasti kuin Auer tekee." - Helsingin Sanomat

"Hyvin kirjoitettu teos, joka tuottaa intensiivisen lukuelämyksen" - Virikkeitä 2/2006

"Tällaista on hyvä nuortenfantasia. Varjoissa vaeltaja on eittämättä nuortenkirja, mutta aikuinenkin tekee itselleen palveluksen tarttumalla siihen." - Tähtivaeltaja 2/2006

"Lumen ja jään maa -saagan jatkoa odottelee huomattavasti kiinnostuneempana kuin eräiden käännösfantasiasarjojen." - Portti 1/2006

"Varjoissa vaeltaja edustaa suomalaisen fantasian parhaimmistoa, ja sopii kaikenikäisille" - S-Zone

III - Hyinen hauta

Otava 2007, 475 sivua. Kovakantisen kansikuva ja kartta: Riikka Jäntti, pokkarin kansikuva: Ilkka Auer

Ylistetyn sarjan kolmas romaani – taitavan tarinankertojan täysveristä fantasiaa!

Noridiumissa, Lumen ja jään maassa, eletään uhkaavia aikoja: pohjoisen maailman kohtalo on veitsenterällä. 15-vuotiaaksi varttunut Nonna-tyttö on nyt myrkrida, noita, joka vaeltaa valon ja pimeyden rajamailla. Louhijumalilla on suunnitelma hänen varalleen: hänestä on tuleva pelätty jäänoita. Mutta kaikki eivät pidä ennustuksesta.

Vaarallinen matka Hyiselle haudalle, pakkasen jumalan lumiseen autiomaahan ratkaisee Nonnan kohtalon.Lumen ja jään maa -sarja on saanut innostuneen vastaanoton.

Fantasiaharrastajien www.risingshadow.fi-nettisivuilla kirjoitettiin romaanista Varjoissa vaeltaja: ”IHMISET: LUKEKAA TÄMÄ KIRJA!”Kiittävää palautetta on tullut myös kriitikoilta: ”Tällaista on hyvä nuortenfantasia. -- aikuinenkin tekee itselleen palveluksen tarttumalla siihen”, kirjoittaa Jukka Halme Tähtivaeltaja-lehdessä

I - Sysilouhien sukua
II - Varjoissa vaeltaja
IV - Ikitalvi

Otava 2008, 432 sivua. Kovakantisen kansikuva ja kartta: Riikka Jäntti, pokkarin kansikuva: Ilkka Auer

Ylistetty kotimainen fantasiasarja Nonna-tytön ja hänen lemmikkijääkarhunsa seikkailuista päättyy komeasti

Nonna on nyt jäänoita, Hiidenkynnen valtiatar, sysilouhijumalan ja jäänlouhien jumalattaren suojeluksessa. Hänellä on hallussaan mahtavat pakkasen ja pimeyden voimat, ja hän haluaa palauttaa louhien vallan.

Noridiumin viholliset nawyrilaiset pelkäävät ennustusta, jonka mukaan jäänoita tuhoaisi heidän maansa.Maiden välille syttyy sota, ja Nonna joutuu lähtemään tielle, joka on täynnä sattumia, vihaa ja vallanhimoa – ja toisaalta kunnioitusta ja rakkautta.

Miten käy Noridiumin ja Nawyrin, kun Nonna ja louhijumalat näyttävät voimansa?